Egyedi és különleges ékszerek készítése

Ékszerek készítése
Ékszerek készítése

A kézzel alkotott munkának az értéke manapság nagyot esett. Nem mindig ismerik fel az emberek a kézimunka egyediségét és szépségét. Többek között az ékszerek készítése is automatizált gyártássá alakult át. Csak néhány vállalat áll ki amellett, hogy a kézzel készült ékszerek igenis sokkal értékesebbek és egyedibbek, mint bármelyik sorozatgyártott társuk. Az emberi szem pontosságát, az ékszerészmester stílusát és az apró hibák javításának képességét még egy gép sem tudta leutánozni.

Az értékes nemesfémből alkotott darabok még ma is mesteremberek kezei által születnek meg. Egy egyedi gyűrűt nem tud egy gép úgy megmunkálni, hogy az a legtökéletesebb formáját mutassa. Ugyanis a fémnek és a drágakőnek is lelke van. Csak akkor tudja megmutatni igazán a szépségét, ha szakértő kezekbe kerül, aki érti a nyelvét. Az ékszerek készítése és a drágakövek megmunkálása ugyanis kéz a kézben járnak, egyik sem lehet meg a másik nélkül. A kövek szépsége is elveszne, ha pusztán csak a robotikára bíznák a megmunkálását.

Minden kő egyedi és különleges, ennek megfelelően kell bánni vele. Az ékszerek készítése mindig a kő megválasztásával kezdődik. Ugyanis általában nem a fém részeket tervezik meg, majd abba csiszolják bele a követ, hanem pont fordítva. A drágakő formájához igazítva terveznek olyan ékszert, amely hangsúlyozhatja annak csillogását, színét és formáját. Ezt csakis emberi szem és kéz tudja megalkotni. Az esztétika ugyanis nem egy olyan dolog, amit számmal ki lehetne fejezni. Ezért sem lehet beprogramozni egy gépbe, hogy olyan ékszert tervezzen, amely szép.

Annak ellenére, hogy a szépség nem kézzel fogható dolog, az ékszerész mester mégis meg tudja ragadni a lényegét, és addig tökéletesíti művét, amíg meg nem találja azt. Ebből is következik, hogy az ékszerek készítése megtanulható ugyan, de ha valaki csak a mozdulatsorokat ismétli, azzal még nem válik igazi mesterévé a szakmájának. Ehhez ugyanis igazi stílusra, szépérzékre és kézügyességre van szükség. Ezért kell alázattal tekinteni egy elkészült ékszerdarabra, mivel ez az egyediség szinte megfizethetetlen.

Print Friendly, PDF & Email