A legkevésbé savas mézfajta a repceméz

A repceméz csodálatos tulajdonságai
A repceméz csodálatos tulajdonságai

Magyarországon jelentős mértékben elterjedt „mesterség” a méhészkedés. A repceméz „termelésével”, főleg a déli és a nyugati megyékben foglalkoznak. A repceméz igen gyakori megnevezése a krémméz. Ezt az elnevezést azon tulajdonságának köszönheti, hogy jelentős szőlőcukor tartalommal rendelkezik, ami azt eredményezi, hogy kristályosodási folyamata rövid idő alatt megy végbe. Önmagában nincs túl kellemes íze, éppen ezért általában olyan mézzel ajánlatos összekeverni, ami egy sokkal zamatosabb íz világgal rendelkezik.

A repceméz legfőbb felhasználási területe a sütőipar. Természetesen, a többi mézhez hasonlóan, rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami jótékony hatással van a szervezetre. Az egyik legjelentősebb tulajdonsága, hogy a legkevésbé savas mézfajta, ezért azok a személyek is fogyaszthatják, akiknek gyomorsav problémájuk van. A repceméz rendszeres fogyasztása egyaránt ajánlott szellemi vagy fizikai munkát végzők, illetve sportolók számára. Érdemes mindig tartani egy üveggel a kamrában valamelyik mézfajtából, hiszen elég gyakran „hasznát vehetjük”, úgy a konyhában, mint az egészség megőrzésében.