ágyásszegély

Ágyásszegély árak és egyéb tudnivalók rendelésed előtt

Amikor kertrendezésről van szó, az ágyásszegélyek kiválasztása és elhelyezése kulcsfontosságú lépés, amire megéri nagyon figyelni. Ezek az elemek nem csupán esztétikai funkciót töltenek be, hanem praktikus szerepet is játszanak a növények egészségének megőrzésében és a kert felépítésében. Amennyiben ágyásszegély beszerzését tervezed, jó, ha előre tájékozódsz az árakról, anyagokról és a telepítés lehetséges módjáról. Csak alapos megfontolást követően vágj neki a folyamatnak!

Miért fontosak az ágyásszegélyek?

Az ágyásszegélyek azok az egyedi kiegészítők, amik biztosan segítenek abban, hogy a kerted tiszta és rendezett maradjon. Megakadályozzák a gyomok terjedését, megkönnyítik az öntözést és a növényápolást, valamint határokat szabnak a különböző növényzónák és egyéb területek között. Mindezek mellett, esztétikai szempontból is fontos szerepet játszanak. Keretezik a virágágyásokat, hangsúlyozzák a kert geometriáját és összekötik a kert különböző részeit.

Milyen anyagokból készülhetnek?

Fa ágyásszegélyek

Ezeknek a típusoknak az előnye a természetes megjelenés, ami jól illeszkedik a kert zöld környezetéhez. Az időjárás viszont gyorsabban ronthatja az állapotát.

Műanyag

Könnyű, rugalmas és hosszú élettartamú, viszont az UV-sugárzás idővel károsíthatja. Ugyanakkor, már kaphatóak kifejezetten UV stabil kivitelek, amiknek kimondottan magas az élettartamuk.

Fém

Tartós és modern, de drágább lehet, mint a többi anyag. Mindezek mellett pedig, hajlamos a rozsdásodásra és kevésbé illeszkedik bele a természetes környezetbe.

Kő és tégla

Nagyon tartós és időtálló, de a telepítése bonyolultabb és költségesebb. Mindezek mellett pedig, gyakran komolyabb talajmunkálatokat és esetenként betonozást is igényel a lerakásuk.

Mitől függnek az ágyásszegély árak?

Az ágyásszegélyek ára nagyban függ az anyagtól, a mérettől, a kialakítástól és a gyártótól. Fontos, hogy előre tájékozódj a pontos értékekről, hogy a költségvetésedbe mindenképpen beleférjen a vásárlás. Egy általános tipp, hogy mindig vásárolj néhány extra egységet, az esetleges sérülések vagy tervezési változások fedezésére! Az ágyásszegély árakról a Profibarkács weboldalán is tájékozódhatsz bővebben.

Útmutató az ágyszegélyek telepítéséhez

Tervezés

Mérd fel a kertet és határozzuk meg, hol lesznek pontosan elhelyezve az ágyásszegélyek!

Alap készítése

Áss egy kis árkot az ágyásszegély tervezet helye mentén a stabil alap biztosításához!

Elhelyezés

Helyezd el az szegélyelemeket az árokba és ellenőrizd, hogy egyenes-e.

Rögzítés

Töltsd fel az árkot földdel és tömörítsd! Néhány típusnál, főként a műanyag kiviteleknél további rögzítés is szükséges lehet.

Az ágyásszegélyek karbantartása és gondozása

A karbantartás rendszeressége az anyagtól függ leginkább. A fa ágyásszegélyeket időnként újra kell festeni vagy lazúrozni, hogy megőrizzék az állapotukat és ellenálló képességüket. A műanyag és fémelemeket érdemes rendszeresen tisztítani, miközben a kő és tégla szinte karbantartásoktól mentes.

A kerted szépítése ágyásszegélyekkel nemcsak praktikus, de látványos megoldás is lehet. Ezek a termékek nemcsak megkönnyítik a kertgondozást, hanem emelik a kert esztétikai értékét is egyben. Válassz bölcsen anyagot, stílust és színt, hogy illeszkedjen a kerted hangulatához és stílusához! Ne felejts el tájékozódni az árakról és a telepítési lehetőségekről!