derékfájás kezelés

Hogyan zajlik a derékfájás kezelése?

Rengeteg felnőtt embert érint a derékfájás problémája, gyakran kötöttnek érzi a derekát, nehezen kel ki reggel az ágyból. Ennek számtalan oka lehet, izomhúzódás, gerincproblémák, menstruációhoz köthető derékfájás, gerincferdülés, esetleg valamilyen sérülés, amit tanácsos mielőbb szakszerűen kezelni. Ez is fontos a derékfájás kezelésénél. Ahogy a derékfájás okai, úgy annak a terápiája is sokféle lehet. Súlyosabb esetekben műtéti, azaz operatív kezelésre kerülhet sor, a konzervatív terápia során nincs szükség operációra.

Ha nem áll súlyos elváltozás a háttérben, akkor általában konzervatív terápiát alkalmaznak, ami lehet elsősorban gyógytorna. Ennek célja egy alapos mozgásvizsgálat után, passzív és aktív feladatokkal a derékfájás kiváltó okát megszüntetni, az izmokat megerősíteni és az ízületeket stabilizálni. A gyógymasszázs is hozzájárul a terápia sikeréhez a feszes derékizomzat kilazításával. Szintén segíthet a manuálterápia, aminek során kézzel kivitelezett, speciális műfogásokkal kezelik a csigolyák közötti ízületeket, ezzel együtt a gerinc körüli izmokat is.

Rengeteget segíthet a fizikoterápia is a derékfájás megszüntetésében, aminek során természetes és mesterséges fizikai energiákat használva, enyhíti az izomfeszességet és csillapítja a fájdalmat. Továbbá, léteznek hatásos gyógyszerek, krémek is, amelyekkel a beteg az otthonában kezelheti a tüneteket. Nagyon jót tesz a lazító krémek alkalmazása, illetve a szakorvos által javasolt orvosságok szintén hatékonyak. Fájdalomcsillapítás szempontjából kitűnő ötlet a termálvizek jótékony hatását kihasználni.

Az összes közül talán a gyógytorna a leggyakrabban alkalmazott, mivel ez mozgás által gyógyít, ami a létezésünk alapfunkciója. Ha Ön is derékfájdalommal küzd és valamit tenni szeretne ellene, akkor érdemes felkeresnie a Gyógytornászom rendelőjét. Itt a gyógytornászok ötvözik a passzív és az aktív kezeléseket, komplex módon alkalmazzák a különféle manuális technikákat, valamint az aktív gyógytorna gyakorlatokat a siker érdekében.