Humusz komposztálóban előállítva

Komposztáló
Komposztáló

A talaj tele van élő mikroorganizmusokkal, amelyek kellő mennyiségű tápanyagot és vitamint biztosítanak a növényeknek. Gondoljon bele, hogy az erdőben lévő fák, virágok, kúszónövények és a talaj közelében élő növények miként is táplálják magukat. A fákról lehulló levelek, a sűrű aljnövényzet által termelt hő és az erdőben uralkodó pára mennyiségének együttes hatása elősegíti a humusz termelődését. A konyhai vagy kerti komposztáló, a levelek, a levágott fű, a zöldség- és gyümölcshéjak, valamint a tojáshéj összekeverése által, még nem fog tudni megfelelő minőségű biotrágyát előállítani.

Ahhoz, hogy az erjesztő folyamatok beindulhassanak, szükség van egy SCD mikroorganizmusokat tartalmazó készítményre is. Ezek az élő organizmusok koncentrált mennyiségben tartalmazzák a jótékony hatású anaerob baktériumokat. Annál jobb minőségű egy humusz, minél kevésbé van kellemetlen szaga. Éppen ezért, a komposztáló helyet úgy alakítsa ki, hogy csak körbe helyezzen el fából készül deszkákat. Az alsó részt hagyja szabadon, hogy a komposztrétegek találkozhassanak a föld felületével!