A matyó minta teret hódít

Igen kedvelt a matyó minta

Az ember mindig is különböző tárgyakkal vette körül magát. Ezeknek egy része azért kellett, mert valamire használta, szüksége volt rá a mindennapokban, de voltak olyanok is, amelyeket nem a gyakorlati hasznuk miatt tartott, hanem a szépségükért.

Az ékszerek is ezek közé tartoztak régen és most is, hiszen ékesítik a hölgyeket. A matyó minta segítségével díszített darabok különösen kedveltek és egyre több az olyan ékszerkészítő, aki előszeretettel használ népi motívumokat a munkája során. Általában az alapanyag kiválasztásánál is az elsődleges szempont, hogy minél természetesebb legyen, például fa, agyag, nemez. Ezekre a kézművesek különböző technikával festik rá a mintát, esetleg belevésik.

A forma, a használt színek mind különlegessé teszik ezeket a kiegészítőket, így akár egy egyedi, rendkívüli alkalmon is lehet viselni. A matyó minta újabban nemcsak fülbevalókon, nyakláncokon, gyűrűkön jelenik meg, hanem a legkülönbözőbb tárgyakat díszítik vele, például táskákat, ruhákat, sőt, konyhai kiegészítőket.

Print Friendly, PDF & Email