hullámlemez

Mi az a hullámlemez és miért olyan népszerű?

A hullámlemez az egyik legkedveltebb építőipari anyag világszerte, amit széles körben alkalmaznak a különféle burkolati feladatokhoz. Ennek az anyagnak a népszerűsége nem véletlen, hiszen számos előnyös tulajdonsága van, amik kiemelik a többi építőanyag közül. Különösen előnyösek az olyan projekteknél, ahol a költséghatékonyság, a tartósság és a gyors telepítés kulcsfontosságú tényezők. Mindenképpen megéri kicsit közelebbről megismerkedni vele és kitalálni, hogy miként lehet hasznodra az otthonod körül. Az alábbiakban igyekszünk feltárni ennek a páratlan építőanyagnak a rendelkezésre álló előnyeit.

Mi az a hullámlemez?

A hullámlemez alapvetően acélból készül, amit horganyzott bevonattal látnak el, a korrózió elleni védelem érdekében. Általában 0,4 – 0,75 milliméter hidegen hengert lemezekből alakítják ki. A korrózióállóságról a speciális cink bevonat gondoskodik. A lemez sajátossága a hullámos forma, ami nemcsak esztétikai célokat szolgál, hanem növeli az anyag merevségét is, ezáltal javítja annak strukturális stabilitását. Mindezek mellett, a vízelvezetést szintén segíti, még a kimondottan kis lejtésű tetőkénél is.

Miért olyan népszerű?

A hullámlemez rendkívül ellenálló az időjárási viszontagságokkal szemben, beleértve a heves esőzéseket, a hóterhet és az UV-sugárzást. Hosszú élettartamának köszönhetően, ideális választás az épületek külső védelmére. Ebbe beletartozik, a tetőkialakítás mellett, a homlokzati burkolatként vagy oromfalként való felhasználása egyaránt. A hullámlemez gyártása és telepítése költséghatékonyabb, mint sok más építőanyagé.

Ráadásul a csekély súlya miatt, a szerelési költségek is alacsonyabbak, mivel kevesebb munkaerő és idő szükséges a telepítéshez. A megrendelés során kimondottan a felmerülő igények szerint méretre szabható, így utólag nincs más teendő, mint a felfogatás, ami tovább javítja a bedolgozhatóságát. Széles színválasztékban érhető el, ezért könnyedén illeszkedik a legtöbb építészeti stílushoz. Ha erről bővebb információkat szeretnél tudni, kattints IDE!

Az azbeszt palák cseréje

Az azbeszt palák régi, ma már egészségügyi okokból kifogásolt tetőfedő anyagok. A hullámlemez kiváló alternatíva az ilyen típusú tetők cseréjére, mivel hasonló megjelenésű, de sokkal biztonságosabb és tartósabb anyag. A hullámlemez telepítése egyszerű és gyors, így az azbesztmentesítés utáni helyreállítás ideális megoldása lehet. Nem mellesleg, a súlya is kisebb, mint az azbeszté. Ilyen módon pedig a szerkezeti terhelés csökkenthető jelentős mértékben, ami az épületek élettartamát hosszabbíthatja meg.

Alternatív felhasználási módok

A hullámlemez kreatív módon is felhasználható, például kerti építmények fedésére, mint amilyenek a tárolók, garázsok vagy kisebb melléképületek. Gyakran készítenek belőle kerítéséket, árnyékoló falakat. Továbbá, megfelel belsőépítészeti elemként, például díszfalak vagy állmennyezetek kialakítására, ahol az ipari hangulat kívánatos.

A hullámlemez nemcsak gazdaságos és tartós megoldást jelentenek számos építési projekthez, hanem sokoldalú anyag, ami esztétikai és funkcionalitási szempontból is hozzáadott értéket képvisel. Ez teszi tehát az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb építőanyaggá a piacon. Használd fel okosan Te is!