Mit kell tudni az önkéntes nyugdíjpénztár működéséről?

önkéntes nyugdíjpénztár
Önkéntes nyugdíjpénztár

A megtakarítások kezelése minden esetben döntő jelentőségű, ezért nem szabad semmit sem elkapkodni, a különféle lehetőségek kiválasztásánál. A nyugdíj célú félretétel egyre népszerűbb, amit az állam is igyekszik minél nagyobb erőkkel támogatni. Mindezt úgy, hogy függetlenül működnek a rendszerek, tehát nem kell tartani attól, hogy elveszik, megszüntetik. Az önkéntes nyugdíjpénztárak 1993-ban jöttek létre Magyarországon. Mindezek ellenére, csak 5 évvel később váltak igazán felkapottá. Mai napig, több mint 1 millió tagjuk van és a szám gyarapszik.

Fontos, hogy ide pénzt betenni csak saját számláról, keresetből lehet, tehát olyan összeget, ami már le van adózva. Ilyen formában ez maximálisan egyéni hozzáférhetőséget biztosít. Mivel egy öngondoskodási formáról van szó, ezért az állam csak támogató szinten szállhat be ebbe a konstrukcióba. Az évenkénti adójóváírás révén, az éves befizetések 20 %-a, de maximum 150 000 Forintra számíthat a befektető.

Ez a plusz összeg gyarapítja a tőkét, ami tovább tud kamatozni. Amikor dönteni kell, akkor többnyire 2-6 portfólióból lehet választani. Ezek különféle kötvényeket, befektetési papírokat foglalnak magukba. A pénzt minden esetben szakemberek kezelik, amihez nincs külön szakértelemre szükség. A rugalmasság sokakat meggyőz az önkéntes nyugdíjpénztár használatának előnyeiről. 10 év után a pénzfelvétel egyszerűen elvégezhető, így nem kell megvárni a nyugdíjkorhatár betöltését.

Választható még egyéni befizetés, de a munkáltató ugyanúgy végezheti ezt, mint bizonyos plusz juttatást. A portfólió felhozatala széles. Található ezek között klasszikus, kockázatkerülő, kiegyensúlyozott, növekedési. Váltásra is lehetőség nyílik a pénztárak között. Számlanyitást követően válhat valaki taggá. Összesen 32 pénztár található, de ebből csak 21 nyílt, amibe bárki beléphet, a maradék 11 zárt csoportosulás. A munkahelyek ezekkel is tagságot tudnak biztosítani, ha igény merül fel erre. Mint a legtöbb befektetési alapnál, itt ugyanúgy jobb mielőbb elkezdeni a gyűjtögetést, befizetést, mert ez az út vezet a jelentős tőke gyarapításához.