Egyszerűen vezérelhető okos otthon

Okos otthon

Az elmúlt években egyre inkább felkapottá váltak a különböző műszaki megoldások, amelyek kényelmessé teszik a mindennapi életünket azáltal, hogy számos feladatot levesznek a vállunkról. Nekünk mindössze a vezérlő szerep jut az okos otthon jóvoltából. Azonban nem mindegy, hogy nagyfokú automatizálásról van szó vagy egy intelligens rendszerről. A kettő közötti különbség abban rejlik, hogy az okos otthon visszajelzést nyújt az éppen történtekről vagy fellépő problémákról, míg az automatizálás csak végzi a rá kiszabott feladatokat.

A kombinált fűtési rendszer az egyik legjobb példa erre. Ha van egy hagyományos és alternatív, mondjuk, talajhőszivattyús megoldás, akkor a kettőt az okos otthon olyan szinten tudja összekombinálni, hogy csakis akkor kapcsol be a kazán, amikor a nagy hideg miatt a hőszivattyú nem képes elég meleget biztosítani.

Ez nem csak optimális hőmérsékletet, de költséghatékonyságot is nyújt. Hasonló a távolról vezérelhető fűtés, amit telefonról vagy előre beállított programmal irányíthatunk. Az okos otthon érzékeli, hogy mikor kell lejjebb vagy feljebb vennie a kazán tűzerejét, sőt, az automatikus begyújtó rendszerek révén még otthon sem muszáj legyünk a tüzelés megkezdéséhez, csak előre készítsük be a tüzelőt.

Bár a kezdeti befektetés egy okos otthon kialakítás esetén lehet, hogy magas, de a berendezés kimondottan gyorsan visszahozza az árát. Egyszeri befektetéssel ugyanis hosszú időre előre megalapozzuk a kényelmünket. Az okos otthon egyik kulcsfontosságú elemét képezik a termosztát rendszerek, amelyek akár minden vezeték nélkül csatlakoztathatók.

Print Friendly, PDF & Email