A gázolaj tárolás szabályai mindenkire vonatkoznak

Tankoló pisztoly

Az üzemanyagtöltő állomások csak szigorú előírások alapján létesíthetőek és üzemeltetőek. Egy külön dokumentum rögzíti azt, hogy melyek a gázolja tárolás szabályai, és hogy a töltőállomást miképpen lehet megközelíteni közúton. Az előbbi minden olyan töltőállomásra vonatkozik, amelynél üzemanyag kiszolgálás folyik, az utóbbi pedig azokra, amelyek a közforgalmú utakról várják a vásárlókat. A tárolásra vonatkozó megkötöttség mindkettőre fennáll. A legfontosabb ebből a szempontból a biztonság és a környezetvédelem.

A biztonsági előírásokat az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rögzíti annak érdekében, hogy a robbanásveszélyt és a begyulladás mindenféle lehetőségét kizárják. Az üzemanyag szállítása és a gázolaj tárolás szabályai megkövetelik, hogy csakis erre a célra gyártott eszközöket használjanak. Nem teheti meg egy forgalmazó sem, hogy a saját feje szerint használ bármilyen eszközt is erre. Az üzemanyaggal foglalkozó munkások és a vásárlók biztonsága mindenek előtt van.

Ahhoz, hogy ez teljesülhessen, időnként és meglepetésszerűen is szokták ellenőrizni azt, hogy a gázolaj tárolás szabályai az utolsó betűig be vannak-e tartva. Néha azonban megtörténik, hogy nem lehet elvinni az autót a töltőállomásra, így valamiben el kell hozni az üzemanyagot. A tankoló pisztoly úgy van kialakítva, hogy a gépjárművek üzemanyagtankjába illeszkedjenek, de lehetőség van arra is, hogy akár egy fém kannába csapolják le belőle a gázolajat, ha a szükség úgy hozza. A szabályokkal ez nem ellenkezik, de ilyenkor fokozottan oda kell figyelni arra, hogy ne menjen mellé az üzemanyagból, hiszen az gyulladásveszélyes.

A legtöbbször egy benzinkúti alkalmazott is jelen van az ilyen vásárlásokkor. A túlfolyás meggátolása érdekében a tankoló pisztoly belsejében érzékelők vannak elhelyezve, amely automatikusan leállítja a rendszert. Ha Ön úgy érzi, hogy nem biztos magában valamelyik tankoló pisztoly használata előtt vagy közben, kérjen segítséget az ott dolgozóktól és ők útbaigazítják majd. Jobb óvatosnak lenni, mint később megbánni azt, hogy nem szólt!

Print Friendly, PDF & Email